Selamat Datang di assiry.kaligrafi-masjid.com , kami ahlinya membuat kaligrafi masjid dan karya seni rupa yang lain, silakan anda lihat karya-karya kami, besar harapan bisa bekerja sama dengan anda.

assiry.kaligrafi-masjid.comadalah buah karya dari Muhammad Assiry Jasiri, seorang seniman dari kota Kudus. Sejak kecil, ia sudah terlihat bakatnya dalam bidang seni. Bakat tersebut semakin terasah seiring bertumbuh remaja di bawah bimbingan para guru kaligrafi ternama di Kudus. Kemudian ia hijrah ke Jakarta dan belajar ilmu seni rupa kepada kakak kandungnya, Rosidi. Kini, segudang prestasi kaligrafi telah ia raih baik di tingkat Nasional maupun di Asia tenggara (ASEAN). Sudah begitu banyak pula masjid/musholla, gedung, maupun kediaman pribadi yang sudah tersentuh goresan tangannya.

Melalui gubug online ini, kami berharap bisa memberi inspirasi anda dan dengan senang hati kami siap melayani semua kebutuhan akan seni rupa dan kaligrafi, desain artistik, serta beragam produk kerajinan khas Indonesia dengan desain eksklusif.

Calligraphy Competition TIIAF 2013

2013 adalah edisi ketiga festival seni Islam yang diadakan di Taman Tamadun Islam dan edisi kedua yang diadakan di peringkat antarabangsa. Edisi kedua bertajuk "Terengganu International Islamic Art Festival 2012 (TIIAF 2012) yang telah diadakan pada 14 - 17 September 2012 telah menerima reaksi yang positif daripada kerajaan negeri Terengganu dan Pembangunan Ekonomi Negeri Terengganu serta dari kaligrafer Malaysia dan antarabangsa.

Diilhamkan oleh tema "pengabdian kepada Seni Islam ...", edisi 2013 akan mengetengahkan seni dan kaligrafi Islam  yang terbaik dan akan menarik semua pengamal dan pencinta seni Islam dari seluruh dunia. Pesta ini akan diadakan pada 15-17 November 2013.

TIIAF 2013 akan menampilkan pertandingan kaligrafi di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan akan disertai oleh kaligrafi berpengalaman dari dalam negara dan luar negara. Perayaan ini juga mempunyai seminar dan bengkel yang akan dijalankan oleh ahli kaligrafi yang terkenal di dunia. Persaingan Batikhat dan prestasi muzik Islam akan dijalankan untuk menunjukkan jenis produk berasaskan kaligrafi dan ia akan mempunyai keunikan tersendiri berbanding dengan edisi sebelumnya.

TIIAF 2013 pasti akan menjadi acara yang akan diingati oleh peminat seni khat dan pengamal dalam usaha mereka untuk menggalakkan seni dan kaligrafi Islam kepada dunia.

PENDAFTARAN PERTANDINGAN

Pesaing yang dimaksudkan hendaklah:

Mengisi borang pendaftaran yang boleh diperolehi daripada Sekretariat atau memuat turun dari laman web kami, www.tti.com.my
Borang pendaftaran lengkap hendaklah sampai ke urusetia sebelum 24 Oktober 2013.
Urusetia hendaklah memberitahu penerimaan untuk pertandingan melalui pos atau e-mel.

Kalendar PERTANDINGAN

Tarikh akhir untuk The Kaligrafi Pertandingan TIIAF 2013 adalah seperti berikut;

Pengumuman Pertandingan: 15 Julai 2013
Tarikh akhir untuk pendaftaran: 24 Okt 2013
Tarikh akhir bagi permohonan untuk sampai ke Urus Setia: 24 Oktober 2013
Mesyuarat Juri: 30 Oktober 2013
Jangkaan tarikh pengumuman keputusan pertandingan: 4 November 2013

PERKARA PERTANDINGAN

Gaya (Thuluth & nasakh)

Komposisi ini mungkin tabiat mendatar, pekeliling atau elips. The ujung pena pena hendaklah sekurang-kurangnya 3 - 7 mm lebar, untuk Thuluth dan 1 -3 untuk nasakh.

Peraturan

Kerja-kerja yang perlu dikemukakan untuk pertandingan itu boleh terdiri dan ditulis dalam cara tradisional dengan pen buluh, selaras dengan kaedah-kaedah klasik. Dakwat klasik boleh digunakan untuk menggambarkan pergerakan pen dan aliran dakwat.

Asas Penilaian

Kerja-kerja akan dinilai hanya dari sudut pandangan yang berkualiti Kaligrafi. Pencahayaan, meluncur, sempadan atau kaca yang tidak dikehendaki dan tidak akan dipertimbangkan oleh juri. Walau bagaimanapun, sempadan yang terdiri daripada satu atau dua baris boleh diambil dalam dakwat hitam di seluruh teks. Penyertaan yang tidak mengikut syarat-syarat yang secara automatik akan dibatalkan.

Teks pertandingan:

Surah Al-Alaq

Bismillah & ayat 1 - 5 (Thuluth)
Ayat 6 - 16 (nasakh)
Ayat 17 - 19 (Thuluth)
Plat tidak boleh menjalankan apa-apa nama, tanda atau kesan yang mungkin menunjukkan atau mendedahkan identiti kaligrafi itu.

Warna plat hendaklah putih atau warna lite dan kerja-kerja yang mesti ditulis dalam hitam atau merah atau gabungan coklat atau biru atau hijau semua warna disebut.

JURY

Juri Pertandingan itu terdiri daripada pakar-pakar berikut yang terkenal dalam bidang kaligrafi:

Ahli-ahli Juri

 1. Encik Hassan Chelebi, Sarjana Kaligrafi (Ketua Juri), Turki
 2. Encik Dawood Bektash, Pakar Kaligrafi, Turki
 3. Encik Adnan Sheikh Osman, Pensyarah Kaligrafi, Syria
 4. Encik Ziyad Al-Muhandis, Pakar Kaligrafi, Iraq
 5. Encik Efdaluddin Kilik, Pakar Kaligrafi, Turki
 6. Encik Ferhad Kurlu, Pakar Kaligrafi, Turki
 7. Encik Mumtaz Durdu, Pakar Kaligrafi, Turki
 8. Encik Shreen Abd El Saber, Pakar Kaligrafi, Mesir
 9. Penyelaras untuk Juri

Encik Ahmad Zafuan bin Dato 'Embong, Malaysia

HADIAH (International Kategori)

Sebanyak USD20, 000 telah diperuntukkan bagi pemenang pertandingan pada kategori antarabangsa

1st award: US $ 5,000
Award ke-2: USD 3,000
Anugerah 3: USD 2,000
Insentif Hadiah: US $ 1,000 (x 10 pemenang)
Top 3 pemenang akan dijemput untuk menghadiri perayaan dengan perjalanan, penginapan dan makanan perbelanjaan yang dibayar oleh pihak penganjur. Pemenang saguhati akan memberitahu melalui pos.

Keputusan pengadil adalah muktamad dan tiada rayuan diterima.

Semua kerja-kerja yang diserahkan kepada persaingan akan menjadi harta TTI Management Sdn Bhd TTI Management Sdn Bhd berhak untuk menerbitkan atau menghasilkan semula semua kerja-kerja seni diserahkan tanpa notis terlebih dahulu kepada pesaing.

COMPETITION SECRETARIAT
The Competition Secretariat is establish under the TIIAF 2013. For the purpose of the competation, all correspondence may be addressed to:
THE SECRETARIAT
Terengganu International Islamic Arts Festival
TTI Management Sdn. Bhd.
Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man,
Losong Panglima Perang, 21000
Kuala Terengganu, Malaysia.
Phone: +609-627 8888    Fax: +609-630 9020
Website: www.tti.com.my    Email: calligraphy@tti.com.my
Any inquiries please contact:
 1. Mr Khalizan Mahmud    H/P : +6013-2626061
 2. Mr Zafuan   H/P : +619-9776499
Close Menu